diumenge, 16 de desembre del 2012

L'estrès infantil

Dijous 13 de Novembre, amb el meu grup de GiTic vam fer l'exposició del treball i vam mostrar un vídeo.

Estàvem nervioses però a la vegada orgulloses ja que per nosaltres havia estat un bon treball.

Ens va costar bastant trobar la temàtica però finalment ens vam decidir per l'estrès infantil i ho vam passar molt bé fent-ho.

A l'hora de fer la presentació de Power Point vam tindre un petit incís per ficar el vídeo però ràpid ho vam poder solucionar.

Penso que ens va sortir força bé, encara que poder els nervis ens van trair una miqueta. La pròxima segur que ho fem perfecte.












dilluns, 10 de desembre del 2012

Avui a la classe de Societat, Família i Escola hem presenciat un debat que feien els dos grups de companys.

El títol del debat es titula 'Religió a l'escola?'

Han fet un debat sobre diferents temes, i el moderador, ha anomenat diferents normatives dels centres educatius.

Els companys han començat ha debatre sobre si ha d'haver religió a l'escola o no, argumentant el perquè.

A continuació s'ha fet un debat sobre el fet de si totes les religions estan representades de la mateixa manera i si haurien d'estar-hi.

Seguidament han parlat dels drets i llibertats de l'infant argumentant si s'ha de tindre en compte que l'infant vulgui estudiar religió tant en una escola pública, privada o concertada.

Tot seguit han comentat l'edat adequada per l'ensenyança de la religió i respecte el que diu la llei, és al segon cicle de l'Educació Infantil, també han argumentat si els infants tenen algun perill d'adoctrinament, ja que hi ha infants que són molt influenciables.

Per acabar han parlat sobre si es adequat que hi hagin tants simbolismes a l'escola, ja que a la majoria d'escoles d'Espanya només hi han símbols catòlics i les escoles per lo normal atenen a la diversitat.

Al acabar el debat el públic ha fet alguna pregunta o reflexió.

El debat m'ha semblat molt interessant hi he pogut veure i reflexionar el que jo pensava, amb lo que pensaven els meus companys.

Adjunt-ho una imatge del debat.



dilluns, 3 de desembre del 2012

La humanització de l'economia


Dilluns 3 de Desembre va vindre a l'Auditori de la Universitat en Xavier Guijarro Margalef a parlar-nos bàsicament sobre el decreixement com a moviment que avui en dia està interpretant i aprofitant la crisi.

Xavier Guijarro Margalef és filòsof, i actualment treballa a Green Cross. és traductor, interpret internacional i consultor de sostenibilitat.

Va parlar també del rerefons i anomenà alguns autors com: Hannah Arendt, Susan Sontag, Noami Klein, Nicholas Georgesau-Roegen...

Dos frases que va dir i em van semblar molt interessants van ser: " L'economia s'ha apropiat de la vida humana" i "L'economia no només ha de ser part de la psicologia sinó també de la filosofia"

També va parlar sobre l'actualitat del Bhutan va dir que la felicitat brutal nacional o interna és un indicador que mesura la qualitat de vida en terminis més psicològics que el producte brut intern. El termini va ser proposat per Jigme Wangchurch, rei del butan, com a resposta de les crítiques de la constant pobresa econòmica del seu país. La seva cultura estava basada en el budisme.

Va dir varies propostes:

  • re-evaluar: ens trobem en una fase històrica de canvi de valors per tal de recuperar la dimensió local.
  • re-conceptualització: nova filosofia basada en la simplicitat voluntària i la felicitat compartida.
  • re-estructurar: adaptar els mitjans de producció i les relacions socials en funció de la nova escala de valors.
  • re-localitzar: crida a la auto-suficiència local per tal de satisfer les necessitats prioritàries.
  • re-distribuir: cal canviar de paradigma i dedicar esforços al repartiment en lloc de a la acumulació...
Per finalitzar va anomenar varies conclusions:
  • Som conscients de que estem al camí equivocat.
  • Podem canviar el rumb encara que ens costi.
  • No cal esperar a que tothom ho faci.
  • Arribarà un moment en que la balança caurà de l'altre costat com el tabac, el sobrepès...
  • Podem assolir el paper de capdavanters o deixar-nos arrossegar per la gran massa, però sempre dins d'un moviment col·lectiu.

Una conferència interessant, encara que més enfocada per estudiants de psicologia que no pas per estudiants d'educació.

Adjunto una fotografia del Dr. Guijarro





diumenge, 2 de desembre del 2012

Conferència Amalgama

Dissabte 24 de Novembre vaig anar amb dues amigues perquè en aquesta conferència venia a parlar en Pedro García Aguado (Hermano Mayor) i teníem molt d'interés per lo que explicaria.

Aquesta conferència es va fer a Can Ribas de Montbui.

Al arribar ens van lliurar tota la documentació que necessitàvem i tot seguit vam seure i la Montserrat Magrané. directora general d'Amalgama ens va explicar la tipologia de les noves demandes assistencials.

Amalgama és una institució privada especialitzada en el treball preventiu , educatiu i terapèutic amb joves i adolescents que realitzen comportaments de risc tals com:

  • Dificultats de comunicació i/o entesa familiar
  • Desmotivació escolar
  • Comportaments d'ús i/o abús de drogues
  • Comportaments emocionals de risc
  • Comportaments d'agressivitat familiar i/o escolar i/o social
  • Nous comportaments de risc associats a jocs o a noves tecnologies
  • Comportaments sexuals de risc
  • Comportments vials de risc...
També ofereixen atenció individual i grupal per a pares i familiars, com per exemple conflictes en la parella i mediació en processos de separació i de post separació conjugal.

Ofereixen assesorament en l'àmbil escolar: elaboren programes preventius escolars respecte de comportaments de risc de joves i adolescents i imparteixen cursos i tallers destinats als col·lectius d'alumnes, pares i mestres. A més realitzen una activitat continuada  que consisteix en assessorar respecte de la problemàtica derivada dels alumnes que realitzen comportaments de risc i el seu abordatge individual i familiar, i també sobre el seu impacte en el si de la comunitat escolar (altres alumnes, famílies, el mateix professorat)

A continuació va parlar Jordi Labòria, president de la Fundació Portal. Aquesta fundació es una entitat solidaria, que té com a objectiu donar suport als nois i noies amb patologies duals i a les seves famílies i està formada per pares, familiars i amics.

Els objectius d'aquesta fundació són els següents:
  • Impulsar i promoure actuacions dirigides a la prevenció i a l'assistència de famílies amb membres afectats per trastorns psicososials o sotmesos a greus situacions de risc.
  • Impulsar i promoure el tractament de persones joves amb problemes de consum de drogues, amb especial atenció a les patologies duals.
  • Promoure espais residencials per al tractament de persones afectades per patologia dual, en els quals es portin a terme tractaments socioterapèutics i seguiment.
Tot seguit vam fer un descans de 15 minuts i al acabar el descans va parlar Pedro García. Va explicar moltissimes coses i al acabar ell la xarrada jo em vaig preguntar si aquests nens eren víctimes o responsables.

Personalment vaig aprendre moltes coses i penso que per jutgar aquests nens primer has de conèixer la seva història i intentar veure d'on ve el problema.

Aquí os deixo un petit record d'aquell dia





dijous, 29 de novembre del 2012

Conferència de Jaume Cela: El mestre del futur

Divendres 16 de Novembre, últim dia de la SAE, vam assistir a l'auditori de la Universitat a la conferència d'en Jaume Cela presentat per Cèlia Rosich.

Jaume Cela és escriptor, mestre, director d'una escola i  mestre de mestres. Actualment treballa a Bellaterra.

Comença la conferència dient-nos tres elements claus per poder construir una escola:
  • inventiva
  • determinació
  • esforç
Va dir una frase que hem va semblar molt important: "per educar hem de tenir en compte les peculiaritats d'avui en dia".

Un exemple podria ser l'acceleració: el grup de mestres haurien de saber adequar el currículum a cadascun dels alumnes.

Va parlar de que educar és una aventura compartida, relacionant-ho amb família, escola i altres institucions.

També ens ha parlat dels elements clau que hem de considerar quan fas de mestre, que són:
  • acollir
  • mostrar
  • acompanyar
  • motivar
  • escoltar
  • ajudar
  • donar autonomia
  • responsabilitat
  • no malmetre l'autoestima de l'alumne
  • saber esperar
  • tenir sentit de l'humor
Penso que són els elements bàsics que un bon mestre ha de tenir.

Per finalitzar la conferència, en Jaume ens ha ficat un petit fragment d'una pel·lícula perquè tinguem en compte que amb la nostra formació, si l'aprofitem podem arribar molt lluny!

Aquí s'acaba la SAE*!

Escola L'Arjau de Vilanova i La Geltrú

Dijous 15 de Novembre, vaig acompanyar a la meva padrina Dinna Callao a l'escola on ella fa les pràctiques.

Abans d'anar a l'escola em va fer un pla d'acollida informant-me del que faríem.

Quan vam arribar a l'escola, hem va ensenyar tots els edificis i tot seguit vaig conèixer a la mestre i alumnes on ella feia les pràctiques.

Era la classe de 3r de primària A, una classe mogudeta i amb algun nen amb un dèficit d'atenció bastant important.

És un centre d'una sola línia i amb molta immigració. Tenen una mestre d'educació especial, una logopeda, una psicòloga i una vetlladora.

Tots els llibres de l'escola són reciclats i tot ho escriuen a les llibretes o folis que entrega la mestre a cadascun d'ells.

Aquest any han començat amb el projecte de la fruita: consisteix en que un cop per setmana va un pagès a l'escola, porta fruita i els hi explica com es planta, com es recull...i a l'hora del pati aquell dia no porten esmorzar de casa i mengen la peça que toqui.

A última hora de classe, amb la meva padrina ens vam preparar una classe d'anglès i la vam fer entre les dos. La veritat es que ens va anar molt millor de lo que m'esperava.

L'estada a l'escola m'ha agradat i m'ha enriquit moltíssim. 

Tinc moltes ganes de poder tindre oportunitats per tornar-hi.


Pensant en els altres

Dimecres 14 de Novembre, va ser vaga general. Vaig aprofitar per quedar amb una companya i poder enllestir el treball.

"Pensant en els altres" és un reportatge que va ser gravat durant  un any a l'escola pública infantil de Minami Kadatsuno, a la ciutat de Kanazawa (Japo).

 Segueix molt d'aprop l'activitat del mestre, Toshiro Kanamori, un enamorat de la seva feina i podem observar com ensenya als nens i la manera que tenen d'aprendre. En Toshiro dóna molta importància a la felicitat de cada un dels alumnes i també als sentiments.

Per treballar tot això, els fa fer una activitat que consisteix en agafar una llibreta i escriure els seus sentiment i tot seguit ho comparteixen amb la resta de la classe. Un cop ho han compartit els fa reflexionar sobre certes actituds que han tingut i també fa que siguin empàtics.

Aquesta activitat és solidaria i permet que entre els alumnes agafin lligams afectius entre ells mes fàcilment.

Os deixo el link del reportatge i una imatge del mestre: Toshiro Kanamori.

http://www.youtube.com/watch?v=so3Mr-OKG60




Visita a un centre escolar

Dimarts 13 de Novembre, vaig anar al CEIP Orlandai, situat a Sarrià. És un centre d'una sola línia amb un claustre de professors molt estable.

La Biblioteca és el cor de l'escola, cada setmana fan treball de Biblioteca, agafen un llibre i l'expliquen o fan un dibuix. Els millors s'exposen a l'entrada de la Biblioteca.

Com a escola fa uns anys els hi van concedir un "PAC". El van començar al 2005 com a prova pilot. Com a resultat, té millorar els resultats educatius i fomentar la cohesió social.

Tenen una especialista en educació especial, un equip d'assessorament pedagògic i també atenció individualitzada.

Una vegada a l'any han de fer un projecte d'aula i intenten fer treballs cooperatius.

A l'escola després de dinar, fan activitats lúdiques com per exemple veure pel·lícules amb anglès. Un cop per setmana fan una activitat de competència lingüística que la divideixen en tres sessions: planificació, execució i correcció.





dimecres, 14 de novembre del 2012

Taula rodona: Mestres Novells

Dilluns dia 12 de Novembre, per inaugurar la SAE, vam assistir els alumnes de 1r d'educació primària a una taula rodona a l'auditori de Blanquerna.

Vam presenciar a quatre ex alumnes de Blanquerna diplomats a magisteri que van acabar recentment els estudis.

Ens van explicar les seves primeres experiències laborals com a mestres a diferents tipus d'escola:
En Dani treballa a una escola concertada, la Laura va treballar a una escola pública i en aquests moments es trobava sense feina, la Maria treballava a una escola privada i en Jordi també.

M'ha agradat moltíssim i l'he trobat molt interessant, ja que ens han explicat com han començat el camí professional.

Cada un d'ells ens va aconsellar que aprofitéssim les pràctiques al màxim, que traguéssim tot el suc possible per després poder-nos afrontar mes fàcilment amb una classe amb molts nens.

 Dijous vaig a una escola de Vilanova i la Geltrú i intentaré que sigui el més profitós possible i gaudiré d'aquesta meravellosa experiència

divendres, 19 d’octubre del 2012

GiTIC

Avui, el professor ens ha introduït un nou treball que sera personal.

Consisteix en fer un dossier d'aprenentatge amb una bona estructura en el qual han de constar reflexions, pensaments, vivències, debats, lectures, coneixements de classes, seminari...

També es poden penjar fotografies i enllaços.